Μινι Βαλκανικό Ταξίδι .. Οδηγίες επιβίωσης Σκόπια- Πρίστινα

Πως μπορεί κάποιος να φτάσει από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Πριστίνα στο Κόσοβο ; Μόλις επιστρέψαμε από το ταξίδι μας και θα θέλαμε να μοιραστούμε κάποιες πλήροφορίες σχετικά με αυτό το ταξίδι, που κάποιος ακόμα και σήμερα δύσκολα βρίσκει ..

Αρχικά φτάνετε μέχρι Θεσσαλονίκη με τραίνο!  Το νυχτερινό δρομολόγιο είναι πιο οικονομικό και βολεύει σε σχέση με το λεωοφορείο για Σκόπια.  To λεωφορείο για Σκόπια ξεκινά από την Ανατολική πλευρά του σταθμού. Στο Niceland μπορούμε να εκδόσουμε μαζί τα εισιτηριά αυτά ! Κόστος :30eur με επιστροφή.

Τι μπορείς να κάνεις στα Σκόπια :

  • Mια βόλτα στο Old Bazaar, όπου μπορείς να απολαύσεις τοπικές μπύρες στα μοντέρνα μπαρ ή τσάι στα παραδοσιακά τους καφενεία, συνοδευόμενα από τα τοπικά γλυκά.
  • Μετά την επίσκεψη στο παζάρι, μπορείς να ανέβεις μέχρι το φρούριο των Σκοπίων και να δεις την πόλη από ψηλά !
  • Αν ο καιρός είναι καλός μπορείς να ανέβεις μέχρι το βουνό Vodno , όπου μπορείς να φτάσεις από την πόλη μέχρι ένα σημείο και από εκεί και πέρα μπορείς να ανέβεις με το Τελεφερικ.
  • Μονοήμερη στο Matka Canyon !

 

Aπό τα Σκόπια ταξιδέψαμε για μια ημέρα στην Πρίστινα , την πρωτεύουσα του Κοσόβου όπου μπορείς να μπεις μόνο με διαβατήριο, το οποίο στο σφραγίζουν στα σύνορα. Η διαδρομή είναι περίπου 2-2.5 ώρες (πάντα εξαρτάται το πόση ώρα θα μείνεις στα σύνορα) και κοστίζει 11ευρ το πήγαινε έλα! Βασικό : το Σκόπια- Πρίστινα το εκδίδεις στα Σκόπια, το Πρίστινα- Σκόπια στην Πρίστινα, στα εκδοτήρια στο σταθμό των λεωφορείων. Έχει λεωφορείο κάθε μέρα ανά περίπου μια ώρα και το τελευταίο λεωφορείο είναι συνήθως στις 17.00 . Όταν φτάσετε προσοχή να πάρετε επίσημο ταξί για την πόλη , που κοστίζει 3ευρ περιπου (χρησιμοποιούν eur) και προσοχή να μην πέσετε σε «ανεπίσημο» ταξιτζή !

Τι μπορείς να κάνεις στην Πρίστινα :

  • Να επισκεφτείς την Εθνική Βιβλιοθήκη τους. Ένα πραγματικά άσχημο κτήριο με μεγάλη όμως ιστορία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.  Ενίοτε μπορείς να πετύχεις και εκθέσεις φωτογραφίας που αφορούν τον πόλεμο αυτό ..
  • Πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη, υπάρχει η Εθνική τους Πινακοθήκη.
  • Να απολαύσεις ένα ποτήρι Rakia σε ένα από τα πολλά μπαρ της πόλης. Άλλωστε η Πρίστινα είναι διάσημη για τη νυχτερινή της ζωή, μιας και ο πληθυσμός της από άποψη ηλικίας είναι ο πιο νεανικός στην Ευρώπη.
  • Mια βόλτα στις ανοιχτές αγορές της για να απολαύσεις τα χρώματα και τα αρώματα από τα φρούτα και τα λαχανικά!

 

Στην επιστροφή από Σκόπια , προσοχή ! Το εισιτήριο της επιστροφής με το λεωφορείο θα πρέπει αρχικά να  το φροντισετε με το που φτάσετε εκεί – και ας εχετε εισιτηριο επιστροφης, την ημερομηνία την ορίζετε στο πρακτορείο στα Σκόπια. Και επίσης λίγο πριν φύγετε με το λεωφορείο για Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αγοράσετε στα εκεί εκδοτήρια «platform tickets» για να μπορέσετε να βγείτε στην πλατφόρμα ! Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε !

GALLERY

SHARE

TAGS